Oddíly MSKS OS

AOP AOV BFM BOV HAV
KRN KYL LOV MOV ODR
OOP SFM SIT SOP TRC
TRI VRB

Přihlášení




Příspěvkové fórum MSKS OS


[ Odepsat ] [ Seznam příspěvků ]
Název: SCM 2004
Autor: Tomáš Sochor, posláno: 27.09.2004 12:25:07:


Vážení přátelé orientačního běhu na severu Moravy,
nejprve bych chtěl pochválit letošní velmi aktivní činnost sportovního centra mládeže v letošním roce, zřejmě i díky tomu budeme mít v oblasti o něco více držitelů licencí A (a možná i B) než v minulých letech. Přesto však si nemohu odpustit jednu poznámku k nominacím žákovských družstev. Nehodlám nijak zpochybňovat výběr nominovaných závodníků, nesleduji výkony žáků zařazených do SCM natoli pravidelně, abych se k tomu cítil povolán. Zneklidňuje mne však jedna věc: dle vyjádření několika závodníků zařazených do SCM nebyla nominace do žákovských družstev krajských výběrů před závodníky ze strany trenérů či jiných fukcionářů SCM nijak komentována, což je jistě škoda.
Kromě nevyužitého zřejmého motivačního momentu (pokud trenéři SCM oznámí závodníkům nominaci s tím, že ten nebo ten nebyl zařazen, protože ..., jistě to může přispět ke snaze závodníka se napříště vytýkaného rysu, třeba nevyrovnaných výkonů, vyvarovat) se tím, že nominace není závodníkům nijak odůvodněna, může poněkud oslabit identifikace závodníků s cílem dosáhnout co nejlepších výkonů právě v dresu žákovského družstva reprezentujícího MSKS. Přitom se to týká především žáků, kde lze poměrně vysokou míru identifikace lze předpokládat (na rozdíl od některých dorostenců, kde již je motivace více individualizovaná). Navíc se zde sluší podotknout, že možná paradoxně i díky dobré práci SCM jsou letos výkonnostní rozdíly mezi nejlepšími závodníky MSKS menší než v minulých letech (alespoň se mi to tak jeví), a proto samozřejmě nominace vyvolá mezi zainteresovanými závodníky více pochybností (např. když se jim může zdát, že například výsledky předem ohlášených sledovaných závodů se v nominaci projevily v menší míře, než očekávali).
Možná, že se Vám bude zdát, že jde o marginální problém, nicméně moje zkušenosti (i z jiných oblastí lidské činnosti než je orientační běh) mne opakovaně přesvědčily, že rozdíl mezi průměrnými a vynikajícími výsledky je většinou právě v přístupu k řešení "drobných" problémů.
Budu rád, pokud i někdo jiný sdělí svůj názor, třeba i jen proto, abych pochopil, jak nedostatečně celé problematice rozumím.

T. Sochor


Odepiš
Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
Název příspěvku:
Napiš pozpátku msksob:
Text příspěvku:
 
 
© Moravskoslezský krajský svaz orientačních sportů