Oddíly MSKS OS

AOP AOV BFM BOV HAV
KRN KYL LOV MOV ODR
OOP SFM SIT SOP TRC
TRI VRB

Přihlášení




Příspěvkové fórum MSKS OS


[ Odepsat ] [ Seznam příspěvků ]
Název: Ještě jednou a trochu jinak
Autor: ZLH7001, posláno: 27.09.2012 23:39:03:


Zdá se, že emoce trochu ochladly a pojetí diskuze se trochu změnilo, tak bych se taky vrátil s trochu jinou formou. Ano, přiznávám (co mi taky zbývá jiného), že jsem k těm emocím přispěl, když mě vytočilo srovnání podle mě nesouměřitelných přestupků, až tak, že jsem přispěchal nesouměřitelností dotaženou ad absurdum. Což zase vytočilo Mirka Hadače.
Ale pořád mám pocit, že nebylo (přinejmenším Pinďou) pochopeno, co mám na mysli. Stále mi není jasné, proč jsi u někoho jiného nějak reagoval a mi osobně jsi k tomu se třemi vykřičníky připsal něco o tom, jak některým jde o laciné vyhrávání dětí v HDR.
Tak jsem si chronologicky zkopíroval všechny své příspěvky a takto seskupené jsem si je po sobě ještě několikrát přečetl.
Dosud jsem ani jednou a ani náznakem neřešil samotnou kategorii HDR. (Tak jen na okraj. Všem Vašim snahám rozumím, ale lidi jsou různí a stejně se asi tahání dítěti za ruku vstříc vítězství nikdy nevymýtí. Paralela: volejbal pro děti odpovídající věkem HDR před cca třemi lety rozjel takzvaný Barevný minivolejbal. Jako prostředek sloužící pro získávání správných pohybových stereotypů herní formou, čili vklad do budoucna. A teď se neustále řeší, že někteří k tomu takto přistupují, zatímco jiní upřednostňují okamžitý výsledek na úkor správných návyků.)
Řešil jsem věc, která podle mě (a zjevně nejsem sám) může některé odradit od účasti na všech závodech nebo aspoň na části závodů. (Možná se ukáže, že nemám pravdu a rodičům nebude vadit jezdit hodinu a půl na závody a nezazávodit si.) Psal jsem, že kategorie HDR TAK, JAK JI ZNÁME DNES, zřejmě musí zaniknout. Když to vezmu podle naší rodiny, praktikovali jsme to tak, že jeden rodič, jedno až dvě děti HDR a dva prarodiče se sjeli na závodech a podle startovky to vykombinovali tak, aby se na všechny dostalo. Teď bude asi rodič muset čekat do čtvrtečního večera (zveřejnění startovky), aby se dozvěděl, jestli může běžet oficiálně nebo mimo soutěž. Těžko se to vysvětluje, ale přestože oblastní žebříček nemá nijak velkou prestiž, přesto je pro mě osobně „závodění“ mimo soutěž takové závodění jenom jako. A upřímně, asi bych moc nechtěl platit za to plné startovné. A technicky, pokud zákaz startu po závodě HDR opravdu moc lidí neodradí a bude stále na závody jezdit i 30 Hádeerek, nebude mít pořadatel problém s velkým počtem žádostí o brzké starty a frontami prcků s doprovodem okolo času 80? Když je nechceme pouštět po minutě, tak to taky nějaký čas zabere a v té frontě můžou solidně bublat emoce.
Prostě jsem si jen kladl otázku, jestli není jistá benevolence ve výkladu pravidel přiměřenou cenou za to, že v OB po dětech s pivem v ruce jenom neřveme přes mantinel, ale můžeme jim jít příkladem tím, že po jejich „závodě“ jdeme do toho lesa i sami bojovat s nějakými 5-10 kilometry. Ona by se ta benevolence taky nemusela řešit tak, že pravidla pro někoho platí tak a pro jiného jinak. Lze to řešit i úrovní soutěže. Opět paralela: Např. v pravidlech volejbalu jsou velice přísná pravidla týkající se velikosti plochy haly, výšky stropu, osvětlení, výstroje, počtu rozhodčích, počtu a kvality míčů atd. Ovšem na národní úrovni už jsou některá pravidla méně přísná než na mezinárodní. A na krajské úrovni už je to (pravidly posvěceno) úplně o něčem jiném.
Vzhledem k tomu, že osobně se mě doprovod na HDR netýká, vlastně jsem chtěl prezentovat názor: Vůbec mi nevadí, když byl můj soupeř před svým závodem v lese jako doprovod HDR. Třeba i proto, že vím, že někdy je to logisticky docela oříšek a pak má ten rodič někdy i problém se soustředěním na svůj závod. A taky jsem jednou u Šumperka po HDR běžel 2 km na start do kopce tak, že když jsem na minutu přesně dorazil do koridoru, šel jsem první tři postupy do kopce pěšky a předbíhaly mě o 15 let starší ženy.
Ano v tomto případě jsem vědomě opravdu pro porušení pravidel. To nepopírám. Ale opravdu jsem takový delikvent a podvodník? Moje děti ví, že jejich otec, babička a děda nejednou v tomto bodě porušili pravidla, ale jsem přesvědčen, že to dokážou vyhodnotit jinak, než že jsme je vychovali ke křiváctví a porušování pravidel.
Pro toho, kdo je vždy a za každých okolností pro přesné dodržení litery zákona je můj postoj pochopitelně zavrženíhodný. Ale (sorry) přece jen si neodpustím popíchnutí, opravdu Pinďo a Mirku Hadači ve svém životě vždy a bez výjimky přísně dodržujete veškerá pravidla, třeba pravidla silničního provozu? Opravdu jste autem nikdy nejeli rychleji, než povolují pravidla? Opravdu jste jako chodci třeba na přechodu mezi parkem u muzea a zimákem, kde jezdí jenom autobusy a trolejbusy v obrovském časovém intervalu, vždy čekali třeba 2 minuty na zelenou?
Ale třeba jsou moje obavy liché a zavedení striktního dodržování pravidla o zakázaném prostoru nesníží počty dětí v kategorii HDR a ukáže se, že mé příspěvky byly úplně mimo. A omlouvám se za to, že jsem se v předchozím odstavci přece jen nezdržel konfrontačního tónu.


Odepiš
Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
Název příspěvku:
Napiš pozpátku msksob:
Text příspěvku:
 
 
© Moravskoslezský krajský svaz orientačních sportů