Oddíly MSKS OS

AOP AOV BFM BOV HAV
KRN KYL LOV MOV ODR
OOP SFM SIT SOP TRC
TRI VRB

Přihlášení




Příspěvkové fórum MSKS OS


[ Odepsat ] [ Seznam příspěvků ]
Název: HDR
Autor: Mirek Hadač, posláno: 24.09.2012 23:16:45:


Ve spleti příspěvků se často stává, že lidé mezi sebou diskutují, oponují si, chytají se za slovo a ve skutečnosti, když se někde v klidu sejdou, zjistí, že mají na věc téměř totožný názor.

Když Vám Binčík nebo já řeknou, že v HDR není něco v pořádku, věřte tomu. Je to on co sedí u vyčítání a ví vše z první ruky. Já zase často jako stavitel na Silesi či v jiné funkci jsem někde poblíž. A nějaké rozhodčí vzdělání máme oba.

Existence kategorie HDR je naprosto v pořádku (může se klidně jmenovat jinak), principiálně jde o to, že dítě jde s doprovodem.

Ovšem fáborkovaná trať jako taková ztratila svůj smysl, když nastoupily SI a na trati se místo falešných kontrol a 5 min. trestných objevily kódy. Léta to nikdo neřešil a systém se přizpůsoboval a deformoval.
Osobně mi to už léta vadí, jsem rád, že to M. Binčík vytáhl na povrch. A jsem si jistý, že vše bude rychle vyřešeno.

Je naprostý fakt, že při závodech co pořádám se neustále setkávám v kategorii HDR s nešváry, kdy to dítě je tam skoro na obtíž (aniž by si to doprovod uvědomoval) .... myslím, že právě tohle je ten startovací impuls k tomu něco změnit. Místo toho, aby byl dětem OB přibližován, tak jsou velmi často spíše "traumatizovány" (zdůrazňuji, že ne všichni, řada rodičů má správný přístup!)

A věřte, že se nad tím přemýšlelo dlouho. Cílem bylo kategorii HDR vylepšit tak, aby získala svůj původní smysl (i cesta do Skandinávie tu a tam může být inspirativní).
Zkušebně na vlastní riziko (předevšim mé, protože v tu dobu i většina rodičů z AOP byla proti) byly na GP Silesia zavedeny v kat. HDR novinky, které byly přijímány s povděkem.

Bylo to:
- zrušení fáborků a zavední tratí, kdy děcko musí přijmout rozhodnutí kudy dál a posléze se značkou na stromě dozví "jdu dobře" nebo "jdu blbě".
- každé děcko (nikoli doprovod) byl ihned v cíli sladce odměněn (dostatečně, aby děcko mělo radost a málo na to, aby to v rozpočet oddílu pocítil)
- výsledky se vyvěšovaly bez pořadí, jako seznam děcek, které absolvovaly trať

Co bylo výsledkem:
- viděl jsem děcka, které doprovázel sourozenec (po absolvování své trati), který byť byl starší byl o hlavu menší
- viděl jsem třeba tři děcka co šly spolu samé, dojely na kolech, kterými zabarikadovaly prostor před stanem s vyčítáním a důležitě si prohlíželi lístečky co dostali (jestli uměli číst nebo ne jim bylo úplně jedno)
- viděl jsem rodiče, který šel třeba s třema děckama v klidu co šly před ním, jen je hlídal na dálku
- viděl jsem děcka které motivovalo, že nechtěly vidět mračícího šmajlíka
- ale viděl jsem i protivného rodiče u výsledků, který mi nadával, kdy už tam konečně dáme výsledky ať vidí, že je 1.

co bylo potom:
- krátce po dvě oblasti požádaly o vytištění šmajlíků, aby tento model otestovali v oblasti a zavedli
- SK MSKSOS povolila AOP použít tento systém i pro oblastní žebříček v říjnu (s tím, že v kat. DH10N bez doprovodu výsledky samozřejmě budou)

Pak tady jsou ještě dvě drobnosti:
- kdo chce jít první jako doprovod a poté jít svou trať, tak neoddiskutovatelně musí jít svou trať mimo soutěž (a tady ten, kdo má jen elementární znalosti pravidel OB nemá o čem diskutovat)
- pořadatel musí ustoupit od nepodloženého přežitku, že HDR můžou startovat pouze do času XX. Je třeba rozšířit možnost startovat do času posledního závodníka ve startovce.

Každopádně v říjnu na žebříčku AOP bude použít stejný model tratí jako na GP Silesia pro začátečníky (se souhlasem SK MSKSOS). Nebude to novinka, kdo byl na Silesii, ví oč jde. Osobně si myslím, že budete spokojeni.
Prostě v těch začátečnických kategoriích to chce změnu ..... :)


Odepiš
Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
Název příspěvku:
Napiš pozpátku msksob:
Text příspěvku:
 
 
© Moravskoslezský krajský svaz orientačních sportů